Menü Bezárás

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés kiváló fogmentő megoldás azon fogak esetében, ahol a fogbél (pulpa) már elhalt, nagy kiterjedésű szuvasodás, fogbélgyulladás, vagy valamilyen sérülés következtében. A kezelés a foghúzástól menti meg a rossz állapotú fogat.

A gyökérkezelés során először eltávolítjuk a pulpát, kifertőtlenítjük a nyílást, elkészítjük az ideiglenes tömést, majd ezt követően pár nappal elkészül a gyökértömés. A gyökérkezelés a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes. Pár nappal a végleges tömés elkészítése után enyhe fájdalom jelentkezhet, de sokkal elviselhetőbb mint a gyulladt, kezeletlen fog miatt kialakult fogfájás és fájdalomcsillapítóval orvosolható.

A kezelés során a fertőzött fogbelet helyi érzéstelenítésben gyökértöméssel helyettesítjük. A gyökérkezelés menete a következő:

  • A fogszakorvos a röntgenfelvétel elkészítését követően felállítja diagnózist.
  • A kezelés injekció útján történő érzéstelenítéssel veszi kezdetét.
  • A fog koronarészének átfúrásával feltárjuk az idegkamrát.
  • Az idegkamra feltárását követően a fog alapos átvizsgálása következik a gyökércsatornák helyének meghatározásához.
  • A gyökércsatornák megtisztításakor a fogszakorvos eltávolítja az elhalt szövetet, illetve a gyökércsatorna külső rétegét.
  • A csatornába fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagot juttatnak be (hagyományos eljárás) vagy kifertőtlenítik.
  • A kezelt terület megóvásának érdekében a fog koronai részén elkészül az ideiglenes tömés. Ez lehetővé teszi a páciens számára a rágást, azonban az étkezések során a fogat kímélni kell, mert az ideiglenes tömés kevésbé bírja a terhelést a véglegeshez képest.
  • Néhány nap szünetet követően elkészül a végleges gyökértömés, mely a fog belsejét hermetikusan lezárja, meggátolva ezzel további baktériumok bejutását.

A gyökérkezelt fog nem rendelkezik pulpával, ezért sérülékeny és törékeny. Ebből fakadóan a gyökérkezelést töméssel, vagy fogkoronával kell kiegészíteni.

 

gyökérkezelés Dental Sarvar